+38

+38 (066) 519 5757
+38 (093) 463 5757 

Податки при купівлі і продажу нерухомості в Україні.

Купівля або продаж нерухомості, будь то квартира, будинок або земельна ділянка, в більшості людей в нашій країні, відбувається усього кілька разів за життя. Тому продавцям і покупцям досить важко розібратись у цьому процесі. Окрім того мало хто придає значення додатковим витратам, які виникають при оформленні угоди і реєстрації права власності, а ця сумма може бути досить суттєвою. Під додатковим витратами маються на увазі нотаріальні послуги, а також державне мито, збори, податки, які сплачуються на користь держави і є обов’язковими. Пропоную розібратись хто повинен сплачувати ті чи інші податки і збори, а також яку сумму необхідно буде сплатити при укладанні угоди з купівлі-продажу нерухомого майна.

Витрати які сплачує покупець:

— Збір в Пенсійний фонд

Покупець зобов’язаний сплатити збір в Пенсійний фонд у розмірі 1% від вартості об’єкта нерухомості вказаному у Договорі купівлі-продажу. Варто зауважити, що при купівлі земельної ділянки цей збір сплачувати не треба.

—  Послуги нотаріуса

Вартість послуг нотаріуса може змінюватись в залежності від терміновості і від регіону України в якому відбувається посвідчення договору купівлі-продажу. Можна зекономити трохи грошей, якщо звернутись до державного нотаріуса, але потрібно розуміти, що звернення до приватного нотаріуса значно економить час і зазвичай це відіграє більш вагому роль.

— Держмито

Держмито у розмірі 1% від вартості нерухомого майна вказаному у Договорі купівлі-продажу є додатковим обов’язковим платежем.

На практиці досить часто за домовленістю сторін витрати на нотаріальні послуги і держмито діляться навпіл, так як угода має двосторонній характер.

Витрати, які сплачує продавець:

— Податок з доходів фізичних осіб

Опираючись на ст. 172 чинного податкового кодексу України, податок з доходів фізичних осіб у розмірі 5% від суми вказаної в договорі купівлі-продажу нерухомого майна потрібно сплачувати у разі якщо продавець володіє нерухомістю меньше 3-х років або якщо протягом звітного податкового року вже відбувався продаж об’єкту нерухомості.

Але на початку року у другому читанні Верховною Радою був прийнятий законопроект №1210, який передбачає зміни у податковому кодексі України і вже найближчим часом вони вступлять в силу. Так передбачається що при другому продажі нерухомого майна в рік, податок з доходів фізичних осіб буде 5%, а починаючи з третього і подальших продажів буде стягуватись податок у розмірі 18%.

Водночас не потрібно буде сплачувати податок з доходів фізичних осіб, якщо це перший продаж нерухомості в році навіть не зважаючи на те що об’єкт знаходиться у власності меньше 3-х років.

— Військовий збір

Військовий збір у розмірі 1,5% від вартості нерухомості необхідно сплачувати лише у випадку коли виникає податок з доходів фізичних осіб.

Сподіваюся ця стаття допоможе хоча б орієнтовно зрозуміти, які додаткові витрати очікують Вас при купівлі або продажу нерухомості. В будь-якому разі, якщо у Вас виникають додаткові питання, Ви можете звернутись за консультацією до наших спеціалістів.

Поделиться
country.ua